Compaen buigt voor Sliedrecht na 5 sets

door Tjerk Laan – Oostzaan, 30  okt – Het Topdivisieduel tussen de heren van Sliedrecht Sport en Compaen in Sporthal De Stoep werd traditiegetrouw pas beslist na dik twee uur en vijf sets volleybal. Niet volgens de traditie was dat Compaen dit keer met maar één punt naar huis ging.

Al in de eerste set bleek dat de nummers drie en vier van de competitie helemaal niets voor elkaar onder deden. Met Kevin de Jong als startende spelverdeler bij Compaen wist Oostzaan steeds 2-3 punten voorsprong te nemen, maar bij 18-18 waren alle opties weer open en bij 23-21 dreigde de set zelfs te kantelen in Sliedrechts voordeel. Middenman Wouter Schoonenberg moest handelend optreden. Met een daverend kill-block en vervolgens de mooiste overgenomen set-up van z’n carrière bracht hij 23-25 op het bord.

In de tweede set waren de rollen omgekeerd en liep de thuisploeg uit naar 21-16, waarna de sprongservice van Lars de Boer voor Oostzaan orde op zaken stelde. Overigens werd op 21-19 met nog een traditie gebroken; Niet Sliedrecht maar Compaen pakte een gele kaart na een chaotische situatie waarbij de lijnrechter voor de derde keer overruled werd. De Oostzaanse wederopstanding kwam echter te laat om de set te redden. Met twee harde blocks deed de thuisploeg de deur dicht (25-23).

Set drie was duidelijk voor Compaen dat vanaf 6-6 een voorsprong nam en die met goed verzorgd volleybal naar de streep bracht (20-25). Met in ieder geval één punt in de tas werd vol goede moed aan set vier begonnen en tot 12-10 liep het heel aardig. Op dat moment kwam bij Sliedrecht Sport Yorick de Groot aan service. Het 16-jarige talent beschikt over een dodelijk dwarrel floatopslag en hij vond het nodig om er daar zeven op rij van af te vuren. Pas bij 19-11 wist Compaen hem van de achterlijn weg te krijgen maar toen was het kwaad al geschied. Michiel Majoor besloot nog hetzelfde wapen in te zetten maar zijn opslagserie strandde na vier punten (25-20).

Voor Oostzaan verliep de vijfde set tot de helftwissel bij een 7-8 voorsprong uitstekend, daarna maakten vijf aanvallende fouten op rij een einde aan de droom. Vooraf had Compaen misschien graag getekend voor een punt in een uitwedstrijd tegen “Sliedrecht onder nieuw management”, nu was er toch het gevoel dat er meer te halen was geweest. Dat moet dan volgende week thuis maar gebeuren, tegen nummer elf Pelster/Cito.