Compaen afgedroogd in Nijmegen

door Tjerk Laan – Nijmegen, 3 okt 2015 – De kleinste passer-loper van de Topdivisie had in zijn voorbeschouwing op het treffen tussen VoCASA en Compaen aangekondigd dat de paarse mannen uit Nijmegen “zichzelf nu wél wilden belonen”. Torsten Slot voegde de daad bij het woord; Hij serveerde VoCASA in de eerste set eigenhandig naar een 8-0 (!) voorsprong. Alarmfase 1 bij de bezoekers uit Oostzaan, die de ballen aan alle kanten op de grond zagen vallen.

Plan B voorzag in een dubbele wissel en de inbreng van spelverdeler Koen Baas en diagonaal Daniël Homburg kon de zaak uiteindelijk een beetje stabiliseren, zodat Compaen eindelijk aan volleyballen toekwam. Met niets meer te verliezen in deze set werd er met vol risico geserveerd en op 19-17 was het gat nog maar 2 punten. De krachtsinspanning bleek kennelijk te veel: Van de laatste 8 rally’s ging er één naar Oostzaan en speelde VoCASA de set simpel uit, 25-18.

Ook in de tweede set keek Compaen voortdurend tegen een achterstand aan. De paarse passlijn stond als een huis, waardoor spelverdeler Erik Groenen op z’n dooie gemak zijn plan kon trekken. Tot 14-13 leken er nog mogelijkheden te liggen voor de Oostzaners maar vervolgens spurtte de thuisploeg via 18-13 en 21-15 naar een simpele set zege, 25-17.

Gezien de uitslagen van vorig seizoen had VoCASA zich naar eigen zeggen ingesteld op een spannende vijf-setter en in set drie leek het er even op alsof ze die verwachting wilden laten uitkomen. Vanaf 5-5 nam Compaen eindelijk het heft in handen. Lars de Boer bleek voor het paarse blok ongrijpbaar en sloeg de ballen er vanuit alle posities langs, door en overheen, wat in een voorsprong van 6-11 resulteerde. De thuisploeg had echter bloed geroken en wilde nu snel de kantine in, waar de eerste muziek van het openingsfeest al uit de boxen schalde. Een mooi kill-block van Rick van Baar zorgde op 19-20 voor het laatste puntje voorsprong voor Compaen; Daarna was het down-hill. Na precies 1 uur en 14 minuten stond er 25-23 op het bord. Het bleef nog lang onrustig in Nijmegen.

8-0 achter en Rick van Baar overdenkt zijn zonden