Compaen wint in vijf sets in Dordrecht

door Tjerk Laan – Oostzaan, 16  okt – In twee jaar Topdivisie was Compaen Oostzaan er nooit in geslaagd om één enkele set te winnen in Dordrecht. Dat moest anders en met de goede flow van het moment waren de verwachtingen hooggespannen.

Om zijn collega Richard de Kogel een beetje te sarren had Compaen-coach Sandor Rieuwers een list bedacht. Niet de ervaren aanvoerder Michiel Majoor maar Jary Kroon, één van Compaens jonge honden, mocht als passer-loper het spits afbijten. En Dordrecht was ook getuige van het topdivisie-debuut in Oostzaanse dienst van Kevin de Jong. Die herstelt inmiddels voorspoedig van een knieoperatie en beperkte zich tot wat opslagen.

Na wat inleidende schermutselingen tot rond de tien besloot Lars de Boer dat het tijd werd om de pass-lijn van Next Volley een beetje te testen. Hij beukte er vervolgens acht snoeiharde en geplaatste sprongservices in zodat de eerste gewonnen set ooit in Dordrecht ook de kortste was (14-25).

Ook in set twee ging Compaen voortvarend van start (11-16), om vervolgens ver terug te zakken. Op 16-16 maakte Michiel Majoor zijn entree maar dat mocht niet baten; Met 25-18 lag alles weer open en klonk er een zucht van opluchting op de tribune.

Compaen liet in de derde set een zeer aanvaardbaar niveau zien. Goed passwerk, mooi gevarieerd aanvalsspel en een ijzersterk midden met Wouter Schoonenberg en Rick van Baar, die in deze set 100% scoorden. Ook blokkerend klopte het allemaal en Next Volley werd met 17-25 opgerold. De meegereisde Oostzaanse fans en de drie neutrale toeschouwers (twee scheidsrechters en een begeleider) gingen er vanuit dat dit het breekpunt moest zijn.

Niets bleek minder waar. Dordrecht vocht zich knap terug in de wedsrtijd en nam in set vier zelfs acht punten voorsprong (16-8). De Oostzaanse inhaalrace kwam moeizaam op gang en stokte bij 20-18 en Compaen moest zich voor de tweede keer in acht dagen tijd opmaken voor een vijfde set (25-21).

Dat was vorige week in de Zaanse derby erg goed bevallen en ook tegen Next Volley kwam Oostzaan niet echt in de problemen. Het kon zich bij 9-14 zelfs permitteren om drie matchpunten weg te geven maar met 12-15 was de eerste winst ooit in De Dijk een feit.