Compaen strijdend ten onder tegen kampioenskandidaat Webton

De mannen van Compaen wachten ook na de uitwedstrijd tegen Webton Hengelo nog op de eerste overwinning van het seizoen. In een sfeervolle OSG-hal werd geen gevolg gegeven aan het sterke spel in de eerste set en stond na het laatste fluitsignaal een 3-1 nederlaag op het scorebord.

Voorafgaand aan de wedstrijd wisten de Oostzaners dat het een lastige wedstrijd zou worden. Webton vermeldt in alle media dat het mee wil doen om het kampioenschap en had dit seizoen alleen krap verloren van DIO/Bedum, dat vorige week in Oostzaan veel te sterk was voor Compaen. Desalniettemin waren de voortekenen voor Compaen gunstig. Het collectief wordt na iedere wedstrijd hechter en iedere verliespartij zorgt ervoor dat er harder voor elkaar wordt gewerkt. Daarbij is Daan Hettinga sinds deze week terug van een blessure en had hij zijn moeders befaamde appelpartjes met kaneel meegenomen. Vorig seizoen leidde dit krachtvoer tot een lange reeks aan overwinningen, dus begon Compaen onbevangen aan de wedstrijd.

In de eerste set bleek Compaen veel scherper dan Webton. Door een strakke opslag en hoge blokkering van met name Wouter Schoonenberg stond al snel een 3-11 voorsprong voor Compaen op het bord. Onder aanvoering van de Amerikaanse aanwinst Matt Hilling kwam Webton punt voor punt terug in de wedstrijd, maar bij 22-24 kreeg Compaen toch het eerste setpoint. Coach Rieuwers bedacht zich dat Daan Hettinga zich vorig jaar met een miraculeuze score tot de setpoint-specialist van Hengelo had bekroond en wisselde hem direct het veld in. Hettinga pakte – naar later bleek – het enige blok op Hilling en Compaen trok de eerste set binnen.

In set twee startte Webton sterk. Via 6-3 en 14-9 liep Compaen achter de feiten en ook vooral achter Matt Hilling aan. Met hard werken en door opnieuw sterk serveren van onder andere Nils Augustijn konden de Oostzaners op 19-17 de set nog even spannend maken. Een aantal persoonlijke fouten later stond het echter 25-19 en dus 1-1 in sets.

Het begin van de derde set leek op dat van de eerste. Persoonlijke fouten van Webton en mooie opslagen en blokkeringen van Compaen leidden tot een 5-10 stand, maar bij 11-11 was Webton alweer langszij gekomen. Ondanks time-outs van Rieuwers sloeg Webton een gaatje van een paar punten en hield dit vast tot het einde van de set, 2-1 Webton.

In de vierde set was het alleen tot 7-7 spannend. Daarna zakte de servicedruk van de Oostzaners weg en kon Hilling eenvoudig het verschil maken. Aan zijn hand liep de thuisploeg eenvoudig uit naar een uiteindelijke 25-17 overwinning.

Met een schamel puntje uit vier wedstrijden is het seizoen voor Compaen teleurstellend gestart. Op basis van Telegraaf scorebordjournalistiek zouden minstens drie spelers uit de selectie moeten worden gezet en zou coach Rieuwers inmiddels met pek en veren de Oostzaanse ophaalbrug over zijn gestuurd, maar gelukkig heeft de penningmeester van Compaen geen geld voor nieuwe spelers en pek en veren. Daarbij komt dat iedere week een stap gemaakt wordt naar het niveau van vorig jaar. Tegen Webton was de passing veel beter dan in voorgaande weken en konden middenaanvallers Rick van Baar en Wouter Schoonenberg regelmatig tot scoren komen. Ook maakte Allard Rieuwers een vrijwel foutloos debuut in de Topdivisie en maakte aanwinst Tijmen Arzbach bij het feestje na de wedstrijd duidelijk dat hij niet alleen in het volleybalveld maar ook op de dansvloer ontzettend goede moves heeft. Conclusie van deze week: we kunnen nog niet zo goed volleyballen als de sympathieke (USA-)tukkers van Webton, maar volgens de alom aanwezige Twentse volleybalvrouwen zijn we wel een stuk knapper en kunnen we ook beter dansen… Dat is ook wat waard, over twee weken spelen we in Sliedrecht opnieuw om de punten en het overdragen van de rode lantaarn van de Topdivisie.

Hoge blokkering van Wouter Schoonenberg (9)